Λειψοί Πανηγύρια και Έθιμα

– Με μεγάλη λαμπρότητα εορτάζονται στους Λειψούς τα Θεοφάνεια (6 Ιανουαρίου), με ρίψη στη θάλασσα του σταυρού για τον αγιασμό των υδάτων.

– Τη Μεγάλη Πέμπτη οι κάτοικοι του νησιού συνηθίζουν να πηγαίνουν ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα ξωκλήσια, προκειμένου να ανάψουν τα καντηλάκια τους.

– Ιδιαίτερα δημοφιλής είναι η γιορτή του Γενέσιου του Αγίου Ιωάννη (του Θερμαστή) στις 24 Ιουνίου. Οι άνδρες κάτοικοι της Χώρας ανάβουν μεγάλες φωτιές και οι κοπέλες φέρνουν στην πλατεία το λεγόμενο «αμίλητο νερό». Ακολουθεί γλέντι με παραδοσιακά όργανα και χορούς.

– Η μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή του νησιού ξεκινά την παραμονή των Εννιάμερων της Θεοτόκου, στις 22 Αυγούστου με επίκεντρο της Παναγία του Χάρου και κορυφώνεται ανήμερα με παραδοσιακό γλέντι.

– Πολλά δρώμενα, καλλιτεχνικές και άλλες εκδηλώσεις με αθρόα συμμετοχή λαμβάνουν χώρα στους Λειψούς με αφορμή τη γιορτή του Κρασιού, από τις 10 Αυγούστου. Είναι ένας πολιτιστικός θεσμός που συνδέεται με την μεγάλη αμπελο-οινική παράδοση του τόπου.

– Επιμέρους πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις διοργανώνουν διάφοροι τοπικοί φορείς, όπως ο Δήμος, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, η Φιλαρμονική και οι Σύλλογοι διάδοσης των παραδοσιακών χορών.

Επιστροφη σε Λειψοί