Νάξος Χαλκί (Χαλκείον)

Το Χαλκί βρίσκεται στην καρδιά της Τραγαίας και το περιβάλλουν πολλά και σημαντικά βυζαντινά μνημεία που καταδεικνύουν πόσο σημαντικό πνευματικό και διοικητικό κέντρο ήταν ο τόπος στην εποχή του Βυζαντίου. Ο κομψός οικισμός με τα νεοκλασικά σπίτια βρίσκεται στο κέντρο ενός από τους πιο εύφορους κάμπους της Νάξου. Εδώ βρισκόταν άλλοτε το εμπορικό κέντρο της ορεινής Νάξου και το ισόγειο κάθε σπιτιού ήταν κατάστημα. Το χωριό ήταν ακμαίο, πλούσιο και πολυάνθρωπο. Μετά από μια περίοδο παρακμής, τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ξανά. Νέοι άνθρωποι έχουν εγκατασταθεί εδώ και υπάρχουν αρκετά καινούργια καταστήματα για να εξυπηρετούν τους επισκέπτες.

Για να περιηγηθείτε στο Χαλκί ξεκινήστε από τον πεζόδρομο απέναντι από το ναό της Παναγίας Πρωτόθρονης και κατηφορίστε προς τη μικρή πλατεία με την ταβέρνα. Πίσω από την Πρωτόθρονη θα δείτε τις επάλξεις του πύργου Μπαρότσι-Γρατσία, κτισμένου στις αρχές του 17ου αιώνα από την οικογένεια Μπαρότσι. Είναι τριώροφος, με καγκελόφραχτα παράθυρα, ζεματίστρα, οικόσημα και οχυρώσεις και η ιστορία του είναι γεμάτη θρύλους και παραδόσεις.

Info

– Λειτουργούν καταστήματα, καφέ, εστιατόριο, γκαλερί και η ποτοποιία «Βαλληνδρά, όπου θα δοκιμάσετε το κίτρο, από απόσταγμα φύλλων κιτριάς.

– Ονομαστά είναι τα υφαντά που φτιάχνουν οι γυναίκες του τόπου.

Επιστροφη σε Νάξος