Νάξος Κόρωνος

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η Κόρωνος απέχει 30 χλμ. από τη Χώρα της Νάξου. Το μεγαλύτερο μέρος του οικισμού είναι κτισμένο στις απέναντι πλευρές μιας καταπράσινης ρεματιάς και οι γειτονιές ενώνονται μεταξύ τους με γεφύρι. Είναι ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα ορεινά χωριά του νησιού και η οικονομία του στηρίχθηκε για πολλά χρόνια στην εξόρυξη της σμύριδας. Οι κάτοικοι στις μέρες μας ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία, τη γεωργία και την αμπελουργία.

Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών της Κορώνου και η φύση γύρω της, συνθέτουν μια εικόνα που θυμίζει άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως το Πήλιο, και όχι τυπικό κυκλαδίτικο τοπίο.

Μπορείτε να κάνετε βόλτα στα σοκάκια με τα πέτρινα πεζούλια, τα σκαλιά, τα στιαστά και τις καμάρες. Η Κόρωνος χωρίζεται σε γειτονιές. Στο κέντρο της υπάρχει η «Πλάτσα» με κληματαριές, καφενεία και το μεγάλο πηγάδι. Το πιο όμορφο κομμάτι της είναι η γειτονιά της Ανεγυρίδας, κτισμένη στη βουνοπλαγιά, γύρω από έναν τεράστιο βράχο.

Info

– Στην Κόρωνο λειτουργεί λαογραφικό μουσείο.

– Στο δρόμο προς την Αγία Μαρίνα θα βρείτε καφενεία-μεζεδοπωλεία, και στο γεφύρι του χωριού ταβέρνες.

– Λίγο έξω από την Κόρωνο υπάρχει ασφαλτόδρομος που φτάνει στην παραλία του Λυώνα περνώντας από τις κυριότερες περιοχές εξόρυξης της σμύριδας.

Επιστροφη σε Νάξος