Νάξος Με Σκάφος

Naxos - Με Σκάφος

Το εξαιρετικό φυσικό του ανάγλυφο, έχει προικίσει το νησί με ατέλειωτες αμμουδιές στα δυτικά και πολυάριθμους μικρούς και μεγαλύτερους όρμους, που εναλλάσσονται με ήσυχες αμμουδιές και απόκρημνες, αλίμενες ακτές.

Λιμάνι Νάξου. Εχει βάθος 1-4 μ. δυο εσωτερικές αποβάθρες και περίπου 50 θέσεις για σκάφη. Η προστασία στα μελτέμια είναι παντού αποτελεσματική, όχι όμως και απο Ν ΝΔ ανέμους. Αναλόγως συνθηκών, μπορεί να δημιουργείται αντιμάμαλο. Προσοχή στο ρεύμα όταν προσεγγίζετε από τα νότια. Στο λιμάνι υπάρχουν, μεταξύ άλλων, παροχή νερού, μηχανουργείο, δύο καρνάγια, γλίστρα με μηχανισμό ανέλκυσης.

Αλλα αγκυροβόλια. Οι νοτιότερες δυτικές ακτές και πολύ περισσότερο οι ανατολικές, στερούνται σημείων πρόσβασης και ασφαλούς αγκυροβολίας. Η δημιουργία του αλιευτικού καταφυγίου-μαρίνας στον όρμο Καλαντό, έλυσε το πρόβλημα όσων προσεγγίζουν τη Νάξο από Ν διευθύνσεις ή αντιμετωπίζουν κακοκαιρία. Ο όρμος έχει Ν – ΝΑ προσανατολισμό και η μαρίνα βρίσκεται στο μυχό του με αρκετή φυσική προστασία από τους νοτιάδες και απόλυτη προστασία στα μελτέμια και τους άλλους καιρούς. Ο όρμος Απόλλωνας, έχει προσανατολισμό στο βοριά και όσο καλά προφυλαγμένος είναι στους νοτιάδες, τόσο εκτεθειμένος είναι στους βοριάδες. Υπάρχει μικρός ντόκος περίπου δέκα μέτρων, που μπορεί να εξυπηρετήσει μικρά και λίγα σκάφη. Η Μουτσούνα, περίπου στη μέση των ανατολικών ακτών, είναι καλό αγκυροβόλιο με καιρούς Δ – ΒΔ. Το μελτέμι μπορεί να βάζει ρεστία. Εκεί θα δείτε τις εγκαταστάσεις φόρτωσης σμύριδας, που μεταφερόταν από τα ορυχεία με τα βαγόνια του εναερίου. Στην προβλήτα του μπορεί να γίνει πρυμοδέτηση. Ο Προκόπης, στο ομώνυμο ακρωτήριο, εχει αμμώδη βυθό και καλή προστασία από τα μελτέμια.

Επιστροφη σε Νάξος