Νάξος Τα μoυσεία στη Χώρα της Νάξου

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Αρχαιολογικό Μουσείο

Στεγάζεται σε ένα από τα σημαντικότερα κτίρια του κάστρου στην παλιά σχολή των Ιησουϊτών. Είναι πενταόροφο και στεγάζει το μουσείο από το 1973. Εκτίθενται έργα τέχνης και αντικείμενα καθημερινής χρήσης από τις ανασκαφές που διεξάγονται στο νησί συνεχώς μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και χρονολογούνται από τα νεότερα νεολιθικά έως τα παλαιοχριστιανικά χρόνια (5300 π.Χ. – 5ος αι. μ.Χ.). Σημαντικά είναι τα εκθέματα της πρωτοκυκλαδικής περιόδου (3200-2300 π.Χ.) όπως μαρμάρινα ειδώλια και οι συλλογές αγγείων της μυκηναϊκής και της γεωμετρικής εποχής.

Πολύ όμορφη είναι η ταράτσα στην πίσω πλευρά του μουσείου. Την περιτριγυρίζουν οι τοίχοι της παλιάς Γαλλικής Εμπορικής Σχολής, όπου φοίτησε και ο Νίκος Καζαντζάκης την περίοδο 1897-1898. Στο κέντρο υπάρχει αρχαίο ψηφιδωτό. Ολόγυρα έχουν τοποθετηθεί αρχαία ευρήματα και γλυπτά.

Info

Ανοικτό 08:30-15:00, εκτός Δευτέρας, τηλ. +30 22850 22725.

Ενετικό Μουσείο

Ηταν το φρουραρχείο επί Ενετών και στην Τουρκοκρατία το Προξενείο της Βενετίας. Από το 1704 έως σήμερα ανήκει στην οικογένεια Ντελαρόκκα-Μπαρότσι. Ο δημιουργός του μουσείου, κ. Νίκος Καραβίας, εκθέτει στα δωμάτια τις συλλογές της οικογένειας, οι οποίες περιλαμβάνουν αντικείμενα από το 1207 έως τις μέρες μας. Εκτός από χρηστικά αντικείμενα διαφόρων εποχών, υπάρχουν όπλα, φορεσιές και πίνακες. Στο υπόγειο θα δείτε αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη από την ακρόπολη της Νάξου.

Το ενετικό μουσείο διοργανώνει από το 1999 το Domus Festival με σειρά μουσικών, κυρίως, εκδηλώσεων που διαρκούν από τον Απρίλιο ως τον Οκτώβριο. Στους υπόλοιπους χώρους διοργανώνονται εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις.

Info

Τηλ.: +30 22850 22837

www.naxosfestival.com

Βυζαντινή Συλλογή

Στο Παλάτι Κρίσπι διέμεναν οι δούκες της οικογένειας. Υψώνεται πάνω από την Τρανή Πόρτα, στα βόρεια του κάστρου. Λέγεται και Πύργος της Απειραθίτισσας και του Γλέζου.

Είναι ο μοναδικός σωζόμενος από τους παλαιούς προμαχώνες και γι’ αυτό πολύτιμη πηγή πληροφοριών για την άμυνα του κάστρου. Αρχικά ανήκε στην οικογένεια των Κρίσπι, μετά πέρασε στον Φραγκόπουλο, στον Μπαρότση και τέλος στον Π. Γλέζο.

Το κτίριο είναι θαυμάσια αναστηλωμένο και σε έναν μεγάλο χώρο στεγάζει την ενδιαφέρουσα έκθεση μεσοβυζαντινής γλυπτικής από τη Νάξο και τις Κυκλάδες που καλύπτει μια περίοδο από τον 7ο εως τον 12ο αι. Περιλαμβάνει μαρμάρινα ανάγλυφα, αρχιτεκτονικά μέλη, πληροφορίες για τα βυζαντινά μνημεία της Νάξου και άλλων νησιών.

Info

Τηλ.: +30 210 3218075

Επιστροφη σε Νάξος