Νάξος 4Χ4

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Αμπράμ – Μυρίσης – Κορωνίδα (Κωμιακή)

Είναι η πιο ενδιαφέρουσα διάσχιση ορεινού όγκου στη Νάξο από χωματόδρομο. Ξεκινάει 200 μέτρα πριν το δρόμο που σας κατεβάζει στην παραλία Αμπράμ (υπάρχει πινακίδα που γράφει Μυρίσης – Κορωνίδα). Ανηφορίζετε τον τσιμεντόδρομο που αμέσως γίνεται χωματόδρομος και σε 800 μ. βλέπετε τη διασταύρωση με τη σήμανση προς Γεροπλάτανο, όπου στρίβετε αριστερά. Οδηγείτε σε καλό χωματόδρομο και όσο ανεβαίνετε σας χαρίζει θαυμάσια θέα στα νησιά και το πέλαγος, ενώ χαμηλά λάμπει η αμμουδιά του Αμπράμ.

Περνάτε μικρές ρεματιές και 2,4 χλμ. μετά την τελευταία διασταύρωση στρίβετε δεξιά. Σε 300 μ. βλέπετε το εκκλησάκι της Αγίας Αναστασίας και την πινακίδα που γράφει «Μυρίσης». Μπροστά σας βρίσκεται ο ομώνυμος μικρός αγροτικός οικισμός.

Η περιοχή έχει πολλά νερά και καθώς οδηγείτε περνάτε δίπλα από πεζούλες με μπαξέδες, μικρά περιβόλια, εσπεριδοειδή, πλατάνια. Στα 2,4 χλμ. στρίβετε αριστερά και 400 μ. μετά βλέπετε τη διασταύρωση προς Ξεστράτισμα όπου στρίβετε αριστερά. Από εδώ και μετά ανηφορίζετε ολοένα και ξετυλίγεται μπροστά σας ένα πανόραμα του Αιγαίου με όλα τα Κυκλαδονήσια βόρεια της Νάξου, ενώ κάτω, στα δυτικά σας, ασπρίζει η Χώρα.

Σε 2,7 χλμ. από τη διασταύρωση στρίβετε δεξιά και σε άλλα 500 μέτρα άλλες πανοραμικές εικόνες εμφανίζονται καθώς περνάτε ένα διάσελο προς την πίσω μεριά του βουνού της Αναθεματίστρας και μπροστά σας πλέον απλώνεται το Αιγαίο με τις Μικρές Κυκλάδες, την Αμοργό και τα υπόλοιπα νησιά του κεντρικού αρχιπελάγους.

Κατηφορίζετε μέσα στα ήμερα αγροτικά τοπία με τα πολλά σταροχώραφα και σε περίπου 4 χλμ. μπαίνετε στα πρώτα σπίτια της Κορωνίδας (Κωμιακής). Αλλο 1 χλμ. και συναντάτε τον κεντρικό ασφαλτόδρομο Απόλλωνα – Απείρανθου.

Info

Αλλες ενδιαφέρουσες διαδρομές για εκτός δρόμου οχήματα είναι:

Αγιασσός-Καλαντός

Φλεριό-Καλαμίτσια-Ποταμιά

Δαμαριώνας-Πύργος Μπαζαίου

Φράγμα Φανερωμένης-Σκεπόνι

Επιστροφη σε Νάξος