Hiking & trekking

Λένε πως έναν τόπο θα τον γνωρίσεις αληθινά μόνο εαν τον περπατήσεις. Τα μονοπάτια των νησιών του Νοτίου Αιγαίου είναι συχνά οι ίδιες εκείνες αρχαίες οδοί που ακολουθούσαν αιώνες πριν οι άνθρωποι για να φθάσουν στα ιερά και στους ναούς τους, να κτίσουν τους πύργους και τους οικισμούς τους, να φροντίσουν τα ζώα και τη γη τους. Μοναδικοί θησαυροί ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια του περιπατητή που θα εξερευνήσει περπατώντας τα άγονα κυκλαδίτικα τοπία, ή την εύφορη ενδοχώρα των νησιών των Δωδεκανήσων. Θα θαυμάσει τα έργα των τεχνιτών της πέτρας: ξερολιθιές (πεζούλες), γεφύρια, περιστεριώνες, νερόμυλους και ανεμόμυλους, «κελιά» για τα ζώα, μικρούς αγροτικούς οικισμούς, φρυκτωρίες και παρατηρητήρια. Θα ανακαλύψει χιλιάδες ξωκλήσια και βυζαντινούς ναούς, ερειπωμένες μονές, λιοτρίβια, κρήνες και παλιά πηγάδια, αρχαιολογικούς τόπους, κάστρα, σπήλαια –ακόμη και κρατήρες ηφαιστείων. Θα αγναντέψει ψηλά από τις κορυφές των βουνών και των λόφων, θα κατηφορίσει μέσα σε δροσερές λαγκαδιές και φαράγγια και συχνά θα καταλήξει σε υπέροχες απομονωμένες παραλίες, μικρούς παραδείσους που είναι όλοι δικοί του! Τα ίδια τα καλντερίμια και τα σκαλιά που είναι λαξευμένα στην πέτρα, αποτελούν θαυμαστά δημιουργήματα των παλιών μαστόρων, πολλά από τα οποία αντέχουν στο χρόνο χάρη στις τεχνικές με τις οποίες δημιουργήθηκαν.

Μοναδικές εμπειρίες

Ολόκληρη η Δήλος, γνωστή σε όλο τον κόσμο ως ένας από τους πιο σημαντικούς και εντυπωσιακούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, είναι γεμάτη με αρχαίους δρόμους και μονοπάτια που θα σας επιτρέψουν να δείτε από κοντά τα θαυμαστά μνημεία της. Ο ωραιότερος αρχαιολογικός περίπατος στο Αιγαίο!

Η Νάξος είναι ένα από τα νησιά που ξεχωρίζουν για το δίκτυο των μονοπατιών τους και ο Δήμος έχει οργανώσει πολλές περιπατητικές διαδρομές. Τα μονοπάτια περνούν από σπουδαία μνημεία, οικισμούς, οροπέδια, κοιλάδες, ποτάμια, αμπελώνες. Ξεχωρίζει το μονοπάτι από την Απείρανθο προς το Χαλκί.

Εξαιρετικό είναι το δίκτυο των παλιών μονοπατιών της Ανδρου. Πολλά από αυτά είναι λιθόστρωτα και διατρέχουν όλο το νησί, ενώνοντας μεταξύ τους τα χωριά ή περνώντας μέσα από λαγκαδιές και ρέματα. Ξεχωρίζει για την ομορφιά της η διάσχιση των Διποταμάτων με τους παλιούς νερόμυλους, στο Κόρθι, αλλά και το μονοπάτι που ενώνει τα χωριά Μεσαριά-Λάμυρα-Μεσαθούρι με τη Χώρα.

Στην Τήνο το παλιό δίκτυο των μονοπατιών που καλύπτει σχεδόν όλο το νησί διατηρείται σε καλή κατάσταση. Το μονοπάτι που ενώνει τη μονή Κεχροβουνίου με το Ξώμπουργο, τον Τριπόταμο και την Καρυά, ή εκείνο που συνδέει την Ξινάρα με τον Κουμάρο, τον Κρόκο, τον Ταραμπάδο είναι από τα πιο ιστορικά.

Στην Κέα το 65% των μονοπατιών παραμένουν λιθόστρωτα και αποτελούν τμήμα του δικτύου που συνέδεε τις αρχαίες πόλεις-κράτη, αλλά χρησιμοποιήθηκαν επί πολλούς αιώνες για να εξυπηρετούν τις ανάγκες επικοινωνίας και μεταφορών. Οι διαδρομές από την Ιουλίδα προς τον Οτζιά ή από την Ιουλίδα προς την Καρθαία θα σας συναρπάσουν.

Η αρχαία οδός, ή παλιά στράτα όπως την ονομάζουν οι Αμοργιανοί, είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά μονοπάτια του Αιγαίου. Ξεκινάει από τη Χώρα και καταλήγει στην Αιγιάλη και στο διάβα σας θα απολαύσετε τη μοναδική φύση του νησιού, γεωλογικά φαινόμενα, πανοραμική θέα από ψηλά, ερειπωμένα παρατηρητήρια και πολλά άλλα θαυμαστά. Εξαιρετική είναι και η σύντομη διαδρομή από τη Χώρα της Αμοργού προς τη μονή της Χοζοβιώτισσας.

Στην Πάρο θα γοητευτείτε από το περίφημο Βυζαντινό μονοπάτι, που ενώνει τις Λεύκες με τον Πρόδρομο. Είναι μαρμαροστρωμένο και μετράει 1000 χρόνια ύπαρξης!

Στη Σύρο θα βαδίσετε στους παλιούς δρόμους του νησιού που συνέδεαν τους οικισμούς μεταξύ τους και ήταν πλακόστρωτοι στο μεγαλύτερο τμήμα τους. Οι πιο εναλλακτικοί θα επιλέξουν τις διαδρομές στην ανεξερεύνητη Ανω Μεριά.

Το μικρό της μέγεθος δεν εμποδίζει τη Φολέγανδρο να διαθέτει ένα μοναδικό δίκτυο μονοπατιών που είναι υπερδιπλάσιο σε χιλιόμετρα από τους δρόμους της! Απολαύστε τη διαδρομή από την Ανω Μεριά προς τον Αγιο Γεώργιο ή από το Λιβάδι προς το Κάτεργο. Με τα πόδια άλλωστε στο νησάκι αυτό θα ανακαλύψετε ωραίες παραλίες, με λίγο κόσμο για να χαρείτε το μπάνιο σας.

Παράδεισος για τους περιπατητές είναι και τα νησιά των Μικρών Κυκλάδων. Στη Σαντορίνη, το ηφαιστειακό νησί-φαινόμενο, σας περιμένει ένα από τα πιο συγκλονιστικά μονοπάτια του Αιγαίου: αυτό που ενώνει τα Φηρά με το Ημεροβίγλι και την Οία, προσφέροντας θέα στο ηφαίστειο και στην Καλντέρα. Ταξίδι στην ιστορία θα κάνετε βαδίζοντας στο μονοπάτι που οδηγεί από την Αρχαία Θήρα προς την Περίσσα, ή τον Προφήτη Ηλία με την Αρχαία Θήρα. Και φυσικά η ανάβαση προς τον κρατήρα του ηφαιστείου στη Νέα Καμένη, όπου θα φτάσετε με καραβάκι, είναι μια εμπειρία που δύσκολα ξεχνιέται!

Στη Σέριφο θα γνωρίσετε τον λεγόμενο «Δρόμο των Πλακών», το μονοπάτι που ακολουθούσαν άλλοτε οι μεταλλωρύχοι για να φτάσουν στα δυτικά του νησιού όπου υπήρχαν οι στοές των μεταλλείων. Βαδίζοντας από το ελικοδρόμιο προς τη Χώρα η θέα που θα αντικρίσετε μπροστά σας θα σας κόψει την ανάσα!

Η Ρόδος χάρη στη μοναδική της φύση επιφυλάσσει ανεπανάληπτες περιπατητικές διαδρομές μέσω παλιών μονοπατιών. Σπάνια λουλούδια και φυτά, πηγές με κρυστάλλινα νερά, δάση, λαγκαδιές, παλιοί οικισμοί και μνημεία θα κάνουν τους περιπάτους σας στο νησί αξέχαστους. Μεταξύ των πιο δημοφιλών είναι στο βουνό του Προφήτη Ηλία, από την Κοιλάδα των πεταλούδων προς τη μονή της Καλόπετρας, ή από τον Εμπωνα προς την κορυφή του Ατάβυρου που είναι το ψηλότερο βουνό της Ρόδου. Υπέροχη εμπειρία είναι και οι αναβάσεις προς τις ακροπόλεις του νησιού.

Στην Κάλυμνο, το νησί των σφουγγαράδων, θα ανακαλύψετε περπατώντας το βυζαντινό κάστρο της Πόθιας, αλλά και το σπήλαιο της Κεφάλας. Στην Κάρπαθο θα ξεδιπλωθεί μπροστά σας ένας πραγματικός παράδεισος για τους περιπατητές, με αρχαίες πολιτείες, οικισμούς, συγκλονιστικά τοπία και μοναδικά λιθόστρωτα μονοπάτια. Επιλέξτε τις διαδρομές στο βόρειο τμήμα του νησιού και ανακαλύψτε την Αρχαία Βρουκούντα με αφετηρία την Αυλώνα.

Λόγω του ομαλού της ανάγλυφου, απολαυστικές είναι οι διαδρομές στη Λέρο –παρουσιάζουν μάλιστα και μια ιδιαιτερότητα: ότι εκτός από το αρχαιολογικό ή φυσιολατρικό τους ενδιαφέρον θα σας μυήσουν και στην ιστορία του νησιού κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, ιδιαίτερα αν επιλέξετε αυτό που ενώνει το τούνελ της Μερικιάς με τον Προφήτη Ηλία.

Εξαιρετική στην Πάτμο είναι η διαδρομή που συνδέει τη Χώρα με το λιμάνι της, τη Σκάλα. Πρόκειται για τον περίφημο Απορθιανό δρόμο και ήταν ο δημόσιος δρόμος του νησιού έως το 1818. Στην Κω, το ομαλό ανάγλυφο κάνει την πεζοπορία απόλαυση. Δημοφιλείς είναι οι περιοχές του Κέφαλου και του Δικαίου.